Как да разберете, че в домът му има дървеници
  • Как да разберете, че в домът му има дървеници
  • Публикувано на 09/05/2019

Ако внезапно забележите ухапвания по тялото ви, както и следи от кръв по чаршафите може би домът ви е превзет от дървеници. Това е не само неприятно, но може да се окаже и опасно, защото те са кръвопиещи насекоми и винаги има опасност от това случайно да се заразите с различни бактерии или вируси.

Какво представляват дървениците

Както вече казахме те са малки насекоми, които обичат да пият кръв от топлокръвните бозайници, каквито сме и ние. Другото им име е креватна дървеница и това говори много за любимото й местообитание. Установени са над 92 вида дървеници, но в България се срещат само 2.  

Леглата и матраците не са единственото място, на което може да се приютят тези малки досадници. Диваните и килимите също могат да се окажат заразени и да се наложи да бъдат третирани.

Размножаването им е повече от лесно и за съжаление бързо. Единственото условие е те да се хранят редовно. Гладните дървеници не се чифтосват и една дълга ваканция на семейството им ще намали популацията им, но за съжаление няма да ги премахне.

С какво могат да застрашат здравето ви

В тялото на тези животни е установено значително количество патогенни бактерии. Това е повече от притеснителен факт, но добрата новина е, че рискът да се заразите е на практика нула. Въпреки това остава една неприятна подробност, която може да ви стимулира да действате и то бързо.

Ухапванията не са еднократни и това може да очертае големи зони, които са засегнати. Човешкото тяло реагира различно и е напълно възможно да има ответна реакция на тези ухапвания. Така може да се отключат алергични реакции, които са трудни за овладяване и водят до дискомфорт.

Как да разберете, че става въпрос именно за дървеници

Ако в миналото са ви хапали бълхи, сте наясно, че последва зачервяване и сърбеж. Ухапването на дървениците се различава от това на бълхите и лесно може да го познаете по липсата на черната точка на мястото, на което кожата е била прободена.

Няма как да игнорирате и това, че животинките често сменят обвивката си. Ако сте по-бдителни ще забележите наличието им по подовете, чаршафите, кувертюрите и т.нар. спално бельо, а вероятно и на други места в спалнята и дома ви.

Как се решава проблема и може ли да се справите сами

Предвид това, че дървениците обитават матраците ви борбата с тях е много трудна. Отново ще ви посъветваме да не губите време и пари е безплодни опити, а направо да ангажирате фирма с опит в ДДД дейностите, за да решите проблема максимално бързо и с гарантиран ефект.

Ще ви разкажем как протича процеса, който изисква не само правилно подбрани препарати, но и опитни специалисти, които знаят какво правят.

Избирайки фирма с опит, като Pesthelp.eu може да сте напълно спокойни за това, че с дървениците в дома ви е приключено.

Преди да дойдат професионалистите е нужно да изтупате спалното бельо и да го изперете на възможно най-висока температура. Забършете и всички плотове, первази, както и рамката на самото легло.

Така ще премахнете една част от насекомите и техните яйца. Следва самото пръскане, като за целта помещението трябва да остане известно време затворено, но след това ще се наложи да проветрите добре.

В следващите дни може да чистите, но не трябва да миете с вода. Трябва да сте готови за няколко пръскания, като броят им варира между 2 и 4, в зависимост от степента на разпространение.

3.33 / 3